Najbolji filmovi 2024 – Top 10 iznenađenja godine

Filmska industrija je u 2024. godini donela niz iznenađenja koja su obeležila godinu i ostavila neizbrisiv trag na ljubitelje sedme umetnosti. Kroz pažljivo odabrane filmove, ističu se najbolji filmovi 2024. godine koji su svojim pričama, inovacijama i dirigentskim sposobnostima reditelja uspeli da osvoje kako publiku, tako i kritiku. U nastavku otkrivamo top 10 filmova godine, dajući vam preporuke filmova koje morate pogledati.

Ključne tačke

  • Brojka od 94 milijarde sati Netflix sadržaja u prvih šest meseci 2024. godine pokazuje ogromnu popularnost streaming platformi.
  • Popularni filmovi su se istakli svojim originalnim pričama i emotivnim uticajem.
  • Kritičari i publika su se složili u pohvalama za mnoge filmove koji su izašli ove godine.
  • Oskar za najbolji film otišao je ukrajinskom dokumentarcu “Dvadeset dana u Marijupolju”.
  • Neki filmovi su se istakli svojim doprinosem žanru, donoseći nešto sasvim novo.

Nadam se da ćete uživati u analizi najboljih filmova 2024. godine i pronaći novi omiljeni film među ovih top 10!

Filmski hitovi na Netflixu

Netflix je tokom prve polovine 2024. godine obeležio niz filmova i serija koje su postale neizostavan deo svakodnevnice ljubitelja filmova širom sveta. Najbolji filmovi 2024. godine pružaju publici izvanredne priče, nezaboravne glumačke izvedbe i inovativne pristupe u filmskoj produkciji.

Najgledaniji filmovi prve polovine godine

Tokom prvih šest meseci, Netflix je dominirao s listom najgledanijih filmova. Među njima, “Damsel” sa Milly Bobby Brown odneo je prvo mesto sa preko 263.700.000 sati gledanja. Ovaj film je odmah osvojio srca publike svojom fascinantnom pričom i izvrsnom glumom.

Drugi značajan hit bio je “Rebel Moon: Part One” u režiji Zeka Snajdera. Njegova prva sezona stekla je ogromnu popularnost, učvrstivši svoje mesto među najboljim naslovima na Netflixu. Ovaj film je privukao pažnju publike širom sveta i pokazao potencijal da postane dugogodišnji favorit.

Iznenađenja na Netflixovoj listi

Netflixova lista najgledanijih filmova u 2024. godini nije bila bez iznenađenja. Film “Boy Swallows Universe” ponudio je uzbudljivu priču namenjenu mlađoj publici i ubrzo se probio do vrha liste. Isto tako, serija “The Brothers Son” privukla je pažnju publike svojim epskim prikazom porodice. Sa izlaskom šeste sezone serije “Love Is Blind”, popularnost je dostigla svoj vrhunac i očekivanja za njenu premijernu na Dan zaljubljenih su ogromna.

Osim toga, Netflix redovno promoviše sadržaje koji nisu na engleskom jeziku, što pokazuje njegov globalni uticaj. Gotovo trećina svih pregleda u prvom polugodištu 2024. godine čine filmovi i serije iz raznih kulturoloških miljea.

Film/Serija Satni gledanja
Damsel 263.700.000
Rebel Moon: Part One 245.000.000
Boy Swallows Universe 220.000.000
The Brothers Son 200.000.000
Love Is Blind (Season 6) 195.000.000

Najbolji kritikovani filmovi 2024

Filmski kritičari BBC-ja, Nikolas Barber i Kerin Džejms, predstavili su izbor za najbolji kritikovani filmovi 2024. godine. Prema njihovom mišljenju, najbolji filmovi 2024 odlikuju se ne samo kvalitetom produkcije već i dubinom priče i inovativnošću. Paralelno sa žanrovskom raznolikošću, ovi filmovi su osvojili i publiku i kritiku.

najbolji filmovi 2024

Među filmovskim naslovima istaknutim od strane filmskih kritičara, dominiraju “The Beast”, “Immaculate”, i “Civil War”. Ovi top filmovi donose originalnost i umetničku vrednost koja je odjeknula širom sveta. S obzirom na rezultate ankete u kojoj su učestvovala 158 filmskih kritičara iz različitih delova sveta, jasno je da su ovi filmovi izazvali snažan utisak.

Jedan od filmova koji su privukli najviše pažnje jeste “Barbi”, sa enormnim profitom od 1.44 milijarde dolara, što ga čini jednim od najuspešnijih filmova godine. Sandra Huler, glumica koja je nastupila u “Anatomy of a Fall”, osvojila je Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu, postavši treća rediteljka koja je to uspela.

Martin Scorsese je osvojio kritičare sa svojim filmom “Killers of the Flower Moon”. Ova epska priča, koja je premijerno prikazana na Kanu, opisuje se kao remek-delo. S druge strane, Kristofer Nolan je impresionirao publiku i kritiku sa svojim trosatnim dramom “Oppenheimer”, snimljenom na 65mm filmu da bi postigao maksimalnu vizuelnu raskoš.

Jorgos Lantimos je sa svojim filmom “Poor Things” skrenuo pažnju zbog svoje ekscentričnosti i humora, dok je “The Zone of Interest” ponudio jedinstven osvrt na Holokaust, fokusirajući se na banalnost zla kroz ubedljivu naraciju. Aleksandar Pejn je sa “The Holdovers” ustvario nostalgično filmsko iskustvo smeštajući radnju u zimu 1970. godine.

Na kraju, vredi pomenuti i komediju-triler “Wolfs” kao i Anđelinu Džoli koja će se pojaviti u filmu “Marija” na Netfliksu u februaru naredne godine. Kritičari su složni da nas najbolji filmovi 2024 tek iščekuju, a sa ovako bogatim izborom, svaka filmska sezona postaje nezaboravna.

Noviteti u kinu koji su osvojili publiku

Kada govorimo o novim hitovima u kinu, ove godine smo imali priliku videti neverovatna iznenađenja u kinu koja su privukla veliku pažnju gledalaca. Raznovrsnost žanrova, od horora i trilera do animiranih filmova, obezbedila je da svaki gledalac pronađe nešto za sebe. Let’s explore the most captivating genres that swept audiences off their feet.

Horori i trileri

Horori i trileri nastavljaju da dominiraju filmskom scenom, sa novim hitovima koji su izazvali nalet adrenalina među publikom. Novi naslovi kao što su “Relic” i “The Invisible Man” doneli su sveže priče i neočekivane obrte koji su zadržali gledaoce na ivici sedešta. Iznenađenja u kinu unutar ovih žanrova nisu nedostajala, posebno sa pojačanim fokusom na psihološku tenziju i sjajnu produkcionu vrednost koja podiže standarde očekivanja.

novi hitovi

  • “Relic” – Priča o naslednoj kletvi koja vodi do kompleksnog odnosa tri generacije žena.
  • “The Invisible Man” – Moderni preokret na klasičnu priču sa snažnim performansama i napetom atmosferom.
  • “A Quiet Place Part II” – Nastavak koji uspešno nadmašuje prvi deo u kreiranju straha i uzbuđenja.

Animirani filmovi

Animirani filmovi su ove godine bili prava poslastica za sve uzraste. Njihova popularnost kontinuirano raste, sa naslovima kao što su “Soul” i “Raya and the Last Dragon” koji donose dublje poruke uz vizuelno impresivne animacije. Noviteti u kinu pokazali su kako animirani filmovi mogu kombinovati edukativne vrednosti i zabavu, stvarajući nezaboravno filmsko iskustvo za cele porodice.

Film Žanr Popularnost
Soul Animirani Visoka
Raya and the Last Dragon Animirani Visoka
Wolfwalkers Animirani Srednja

Ovi novi hitovi i iznenađenja u kinu potvrdili su snagu filmske industrije u stvaranju priča koje rezonuju sa publikom. Bilo da se radi o hororima, trilerima ili animiranim filmovima, svaki žanr je doneo nešto jedinstveno i vredno pažnje.

Top 10 filmova koji su iznenadili ove godine

Godina 2024. donela je mnoge filmske dragulje, ali neki među njima posebno su iznenadili publiku svojom jedinstvenošću i uticajem. Ovo su filmovi koje ne smete propustiti, a među njima izdvajamo “Damsel” i “Rebel Moon: Part One”.

Damsel

top 10 filmova za 2024. godinu. Sa svojom fascinantnom pričom i izvanrednim vođenjem naracije, ovaj film je postigao izuzetnu gledanost. Glavna glumica pružila je performans koji je ocenjen kao jedan od najboljih u njenoj karijeri, dok je sam film bio izuzetno dobro prihvaćen kako od kritike, tako i od publike. Nema sumnje da je “Damsel” film među filmovi koje ne smete propustiti ove godine.

Rebel Moon: Part One

“Rebel Moon: Part One” se istakao među filmovi koje ne smete propustiti ove godine, iako je naišao na podeljene kritike. Ipak, ovo delo je ekskluzivno za Netflix i brzo je našlo svoje mesto među top 10 filmova platforme. Film, koji pripovijeda o galaktičkim borbama i osveti, impresionirao je publiku svojim vizuelnim efektima i dubinom priče. Uprkos kritikama, “Rebel Moon: Part One” je prikupio veliku bazu obožavatelja i ostavio nezaboravan trag u filmskoj industriji.

Film Režiser Nagrade i priznanja
Damsel Direktor X Visoka gledanost, kritička pohvala
Rebel Moon: Part One Zack Snyder Netflix Top 10, podeljene kritike
Barbie Greta Gerwig Prva ženska rediteljka sa milijardu dolara
Past Lives Celine Song Generisao značajnu pažnju
Anatomy of a Fall Justine Triet Više nagrada, kandidat za Oscara
Oppenheimer Christopher Nolan Vizuelno zapanjujuće, edukativno
The Holdovers Alexander Payne Neočekivano drugo mesto, unikatna priča
Killers of the Flower Moon Martin Scorsese Najbolji film godine

Najbolji filmovi 2024: Šta očekivati do kraja godine

Početak 2024. godine obeležen je velikim brojem ozbiljnih filmskih remek-dela, ali važnije je šta nas očekuje do kraja godine. Najbolji filmovi 2024 već su stvorili visoka očekivanja među publikom i kritičarima. Prema analizama stranih kritika i top lista, tri najbolja filma do sada su “Kraj od kojeg počinjemo” sa Džodi Komer gde London postaje žrtva ogromne poplave, “Jedan život” s Entonijem Hopkinsom koji prikazuje istinitu priču o spasavanju jevrejske dece tokom Drugog svetskog rata, i “Domaćica: Vodič za početnike,” treći dugometražni film reditelja Gorana Stolevskog, smešten u Skoplju.

Goran Stolevski postao je tražen i poštovan reditelj u Holivudu, poreklom iz Makedonije, dok film “Domaćica: Vodič za početnike” pruža trezven pogled na život Roma na Balkanu. Vanity Fair ga ističe kao jednog od najuzbudljivijih reditelja na svetskoj sceni. Što se tiče biografskih filmova, “Back to Black” o Amy Winehouse i “One Love: The Bob Marley Story,” samo su neki od noviteta. Filmovi poput “Poor Things” sa Emom Stoun i Markom Rufalom, koji su nominovani za Oscara, dodatno podižu očekivanja za 2024.

Zanimljivo je da će 2024. godina obuhvatiti širok spektar žanrova – od akcijskih komedija poput “Argylle,” biografskih drama kao što su “Bob Marley: One Love,” pa do naučne fantastike u “Dune: Part Two.” Takođe, tu su i nastavci popularnih franšiza kao što su “Kung Fu Panda 4” i “Godzilla x Kong: The New Empire.” Neki od filmova iz 2024. kao što su “Mean Girls” i “Argylle” predstavljaju adaptacije, a ne remakeove.

Filmovi kao što su “Furiosa: A Mad Max Saga” i “Madame Web” prošli su kroz proizvodne poteškoće što je uticalo na njihovu produkciju. Na drugoj strani, “Monkey Man” sa Devom Patelom koji je i režiser i glavni glumac, donosi novi pristup akcijskom trileru. Takođe, “Sleeping Dogs” sa Raselom Krouom u glavnoj ulozi, temeljen na knjizi, istražuje kriminalističku tematiku.

Očekuje se i nastavak “Inside Out 2” koji će doneti nove emocije i trenutke za pamćenje. Dakle, gledajući unapred, novi naslovi obećavaju da će obogatiti filmski repertoar i učiniti ovu godinu nezaboravnom za ljubitelje sedme umetnosti. Najbolji filmovi 2024 zasigurno će nastaviti da iznenađuju i inspirišu publiku do samog kraja godine.

Закључак

На прелазу између прве и друге половине 2024. године, филмска индустрија наставља да нас изненађује својим изузетним остварењима. Анкета у којој је учествовало више од сто филмских критичара и стручњака показала је да је “Дина: Други део”, редитеља Дениса Вилневга, најбољи филм године. Овај визуелно спектакуларан филм има потенцијал да освоји номинације за награду Оскар, док је “Фуриоса: Побешњели Макс сага” под управом Џорџа Милера, на другом месту.

Не само да визуелни аспекти и музика, коју је компоновао Ханс Зимер, чине “Дину: Други део” изразито упечатљивим, већ и глумачке изведбе, попут оне Остина Батлера у улози Фејда, остављају снажан утисак. Анја Тејлор-Џој добила је похвале за своју улогу у “Фуриоси”, заједно са Крисом Хемсвортом и Томом Бурком, што сведочи о високом квалитету глуме у овогодишњим филмовима.

Међу изненадним хитовима, “Изазивачи” Луки Гвадањина и романтична црна комедија “Хит Мен” добили су високе оцене, док је Рос Глас, редитељка филма “Љубав лаже у крви”, успешно истраживала мрачне стране љубави и опсесије. Ови филмски драгуљи представљају не само најбоље филмове године, већ и инспирацију која наставља да забавља и подстиче дискусије међу публиком и критиком.

Иако постоје различита мишљења о томе који су филмови заиста најбољи, једно је сигурно – изненађења у кину 2024. године значајно су обогатила нашу културну сцену. Најбољи филмови 2024. године настављају да изазивају машту, инспиришу и остављају трајан утицај на филмску историју.

Везе ка изворима